Hoppa till innehåll

Söka asyl i Sverige på ett tryggt sätt

  • av
söka asyl i Sverige

Asylrätten är ett ämne som ständigt är på tapeten i Sverige. Alla ska ha rätt att få sin sak prövad och söka asyl i Sverige. Tyvärr finns det många som försöker utnyttja detta och utnyttjar sårbara människor på ett eller annat sätt. Därför är det viktigt att vara påläst om asylrätt och veta vad man har för rättigheter som flykting. 

Så snart du ankommer till Sverige som flykting kan du besöka migrationsverket och lämna in en ansökan. Det finns center i Göteborg, Malmö och Stockholm. Vid din ansökan berättar du mer om vem du är och varför du söker skydd. Migrationsverket ser till att allt går rätt till. Det får till exempel inte förekomma någon olovlig avlyssning eller kränkande behandling.

Hur lång tid tar det att söka asyl i Sverige?

Det finns inget enkelt svar på denna frågan utan det beror på hur lång handläggningstiden är på Migrationsverket för tillfället. Om din ansökan prövas i Sverige får du stanna i landet tills du får svar. Du brukar även bli anvisad till ett flyktingboende under tiden. En del kallas till flera möten innan det kommer ett besked. 

Många privatpersoner engagerar sig frivilligt för att göra denna processen så trygg och säker som möjligt. Tycker du också att det låter intressant kan du vända dig till organisationer i din närhet. Där kan de berätta mer om hur du kan hjälpa till för att göra asylprocessen så trygg som möjligt.

Den här webbsidan använder kakor för en bättre användarupplevelse.