Hoppa till innehåll

Utlandsfödda idrottsstjärnor med svenskt medborgarskap

  • av
Stjärnor med svenskt medborgarskap

Sverige har genom åren välkomnat ett antal framstående idrottsstjärnor som, trots att de är födda utanför landets gränser, har valt att tävla för Sverige i några av världens största sporter. Deras beslut att nyttja ett svenskt medborgarskap har inte bara berikat den svenska idrottsscenen utan även bidragit till att skapa en mångsidig och internationaliserad idrottskultur. 

3 Idrottstjärnor som valt svenskt medborgarskap

Här är några kända exempel på idrottsmän och kvinnor som har valt att representera Sverige:

  1. Armand Duplantis (Stavhopp): Armand Duplantis, född den 10 november 1999, är en svensk stavhoppare av amerikansk-svensk härkomst. Duplantis, även känd som ”Mondo”, har slagit sitt eget världsrekord flera gânger och representerat Sverige internationellt. Trots att han är född i USA har Duplantis valt att tävla för Sverige, där hans mor är född. Hans framstående prestationer och internationella rykte har gjort honom till en ikon inom svensk friidrott och en inspirationskälla för unga idrottare världen över.
  2. Aregawi Abeba (Friidrott): Abeba Aregawi, född i Etiopien 1990, är en medeldistanslöpare som blev svensk medborgare 2012. Hon har tävlat för Sverige på internationell nivå och vann guld på 1500 meter vid Friidrotts-VM 2013. Aregawi har satt flera svenska rekord och har varit en framstående representant för svensk friidrott.
  3. Elliot Cadeau (Basket): Elliot Cadeau, född den 4 september 2004, är en amerikansk-svensk basketspelare för North Carolina Tar Heels. Trots en ringa längd av 185 cm är han en framstående point guard och en femstjärnig rekryt. Ursprungligen en del av 2024 års rekryteringsklass, valde Cadeau att omklassificera sig till 2023 och började därmed sitt universitetsbasketäventyr tidigare än planerat. Trots att han föddes i USA väljer Cadeau att representera Sverige internationellt, vilket understryker hans koppling till sitt svenska arv. Med en unik bakgrund illustrerar Cadeaus resa den globala naturen inom idrotten där utövare överbryggar kulturella och nationella gränser för att följa sina idrottsdrömmar.

Dessa atleter representerar en bred mångfald av idrotter och har valt att kalla Sverige sitt idrottshem. Deras prestationer och engagemang har inte bara glatt svenska fans utan även inspirerat en ny generation idrottare att följa sina drömmar och övervinna gränserna för att nå framgång på internationell nivå. Om du är en idrottare som vill tävla för Sverige kan du läsa mer i inlägget om pass för nya svenska medborgare.

Den här webbsidan använder kakor för en bättre användarupplevelse.